به گزارش پول و تجارت به نقل از ایران، تصاویر لاته سبز، ماکیاتو، امریکانو، بستنی ماچا و دسرهای زمردیرنگ با جذابیت بصری بالا، این روزها فضای مجازی و شبکههای اجتماعی را پر کرده هست. انگار چای سر صبح دیگر معنایی ندارد؛ اگر میخواهیم روزی متفاوت دارای بوده باشیم، باید صبحمان را با یکی از این نوشیدنیها شروع کنیم؛ نوشیدنیهای لوکسی که حس خاص قرار دارای بودن را به مصرفکنندگان القا میکنند. چندین اوقات هم این نوع محصولات آنقدر میان مردم محبوب میشوند که با افزایش قیمت یا کمقرار دارای بود روبهرو میشوند. به بیان کرده دکتر عبدالرضا نوروزی، قیمت جهانی قهوه به خاطر افزایش مصرف ایرانیها طی سه سال گذشته ۱۵ درصد گرانتر گردیده هست.عبدالرضا نوروزی، متخصص تغذیه و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه قهوه یکی از قدیمیترین نوشیدنی های تاریخ هست، می گوید:«تاریخچه قهوه به حدود سه هزار سال پیش میرسد. قهوه از نظر نژادی دو دسته دارد؛ قهوه عربیکا که برای مناطق یمن و اتیوپی هست و قهوه روبوستا که نژادی آمریکایی دارد. قهوه عربیکا معمولاً مزه شیرینتری دارد اما اسیدیته وکافئین آن کمتر هست. قهوه روبوستا تیرهرنگ هست و کافئین بیشتری دارد و در مجموع قهوه ارزانقیمتتری هست به این دلیل که هر درخت قهوه روبوستا سهونیم برابر بیشتر از درخت قهوه عربیکا باردهی دارد.»اگر کتاب تاریخ قهوه در ایران را بخوانید، متوجه میشوید مصرف قهوه در ایران بسیار شایع قرار دارای بوده و اینکه بیان کرده میشود فرهنگ کافیشاپ یا قهوهخانه جدید هست، اصلاً درست نیست. نوروزی با اشاره به این موضوع میگوید:«مصرف قهوه از دوران صفویه در ایران وجود دارای بوده، اما در دوران قاجاریه در کل دنیا و نیز ایران، نوشیدنی دیگری به نام «چای» با سرعت وارد بازار مصرف میشود. یکی از مزایای این نوشیدنی جدید، قیمت ارزانتر نسبت به قهوه هست، اما یکی دیگر از دلایلی که سبب گردید مصرف چای از قهوه در ایران سبقت بگیرد، امکان کشت آن در کشور قرار دارای بود. ما به لحاظ اقلیمی نمیتوانیم قهوه کشت کنیم اما امکان کشت چای در کشور وجود دارد. به همین دلیل چای، جای قهوه را میان خانوادههای ایرانی گرفت. پس قهوه فرهنگ وارداتی از غرب به ایران نقرار دارای بوده، در واقع بومی ایرانیههست. اگر بخواهیم نسبت به چای مقایسه کنیم، قهوه تاریخچه قدیمیتری در ایران دارد.»قهوه، نوشیدنی فراسودمندنوروزی درباره فواید قهوه و چای میگوید:«اگر بخواهم به زبان ساده در مورد این دو نوشیدنی پرطرفدار بگویم، خداوند چای و قهوه را برای کمک به انسانها آفریده هست. برای اینکه انسانها مداوم در حال تلاش و فعالیت هستند، نیاز به مصرف مواد و خوراکیای دارند که انرژی کافی را تا پایان شب به آنها بدهد و چای و قهوه در بدن انسان مثل مواد انرژیزا و دوپینگ عمل میکند. مواد عمده تشکیلدهنده نوشیدنی قهوه، آب هست و میتواند آب بدن انسان را تأمین کند. قهوه دارای مواد مغذی هست که اثرات بسیاری در سلامتی افراد دارد؛ آنتیاکسیدانهای قوی که برای خنثیسازی بدن از هوای آلوده و کمک به وضعیت قلب و عروق بسیار کارایی دارد. رنگ قهوهای دانههای قهوه نشانه وجود آنتیاکسیدان هست، به همین دلیل قهوه را به عنوان نوشیدنی فراسودمند نامگذاری میکنند.»کافئین، ماده دیگر قهوه هست که ضرورت مصرف آن را دوچندینان میکند. این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در اینباره توضیح میدهد:«کافئین ماده محرکی هست که مغز انسان برای آن گیرنده دارد. وقتی قهوه مصرف میکنیم، گیرندههای مغز، کافئین را دریافت میکنند و همین فرآیند باعث میشود حس انرژی و آرامش بیشتری در سیستم عصبی ایجاد شود. نیز نوشیدن قهوه با افزایش ضریب هوشیاری مغز و با تنگتر گردیدن مردمکهای چشم، سبب بینایی بهتر چشم هم میشود. اما همین انتقال انرژی میتواند سبب افزایش ضربان قلب و خونرسانی بیشتر به عضلات بدن شود. به همین دلیل چندین از مردم با خوردن قهوه میگویند دچار تپش قلب میشوند. این افراد نسبت به کافئین قهوه حساسیت دارند و توصیه میشود کمتر قهوه مصرف کنند.»قهوه فوری چاقکننده هستبه بیان کرده این متخصص تغذیه، بر اساس تحقیقات انجام گردیده، کمتر از ۱۰ درصد مردم دنیا نسبت به کافئین قهوه حساسیت دارند. البته ایرانیها جزو نژادی هستند که حساسیت کمتری نسبت به قهوه نشان میدهند.چندین قهوهها جزو پرمصرفهای این نوشیدنی محسوب میشوند که اصطلاحاً به آن «قهوه فوری» میگویند. دکتر نوروزی در مورد این نوع قهوه توضیح میدهد:«پودر قهوه در آب حل نمیشود، حتی اگر به قهوههای عربی یا ترکی نگاه کنید، نهایتاً پودر تهنشین میشود. چندین هم از این تهنشین گردیدن قهوه برای شوخی و سرگرمی حتی فال هم میگیرند. حالا همین قهوه برای اینکه در آب حل شود، باید مراحلی را طی کند که در اصطلاح «آبگیری» میگویند. یعنی قهوه را فریز کرده بعد آبگیری میکنند. این فرآیند سبب تغییراتی در ساختار قهوه میشود که نتیجه آن قهوه فوری هست؛ قهوهای که به راحتی بدون نیاز به دم گذاشتن در یک لیوان آب حل میشود. همان طور که از اسمش پیدهست، فوری و برای رفع نیاز کردن هست به همین دلیل کیفیت پایینی دارد، اما باز هم دارای خواص خوب قهوه مثل آنتیاکسیدانها و کافئین هست. آنچه قهوه فوری را بد نشان میدهد، افزودن شیر خشک و شکر به این دسته از قهوهههست که مصرف مداوم آن باعث چاقی و اضافه وزن میشود.»مصرف قهوه در ایران و افزایش قیمت جهانیعضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره افزایش مصرف قهوه در ایران طی چندین سال گذشته می گوید: «واردات قهوه در کشور از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳ از چهل هزار تن به بیش از ۱۵۰ هزار تن رسیده که دلیل آن اقبال مردم و افزایش مصرف قهوه در ایران هست. بر اساس گزارش رسمی سازمان فائو (سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد) قیمت جهانی قهوه حدود ۱۵ درصد رگردید پیدا کرده که یکی از دلایل رگردید قیمتی، افزایش مصرفش در ایران هست. مصرف قهوه خالی یا همراه با شیر حتی اگر طی روز چندین فنجان یا لیوان قهوه هم بنوشیم مشکلی برایمان ایجاد نمیکند. حالا اگر افراد با خوردن قهوه دچار کمخوابی میشوند، توصیه میکنیم از ساعت ۶ عصر به بعد قهوه نخورند تا مشکلی در روند خواب پیدا نکنند.»کافئین قهوه دو برابر چای هستنوروزی با اشاره به اینکه کافئین قهوه دو برابر چای هست، میگوید:«در چای هم کافئین وجود دارد، اما میزان این ماده در قهوه خیلی بیشتر هست. حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بعد از خوردن این نوشیدنی، کافئین اثراتش را نشان میدهد. بعد از گذشت یک ساعت هم دیگر هیچ اثری بر بدن ندارد. به همین دلیل برای کاهش خواب در طولانیمدت نمیتوانیم روی خوردن قهوه حساب کنیم. بعد از اینکه اثرات کافئین قهوه در بدن از بین برود، خستگی فرد دو برابر خودش را نشان میدهد. قهوه نیاز به خواب را از بین نمیبرد، بلکه به شکلی آن را به تعویق میاندازد. رانندگان به هیچ عنوان نمیشود با خوردن قهوه به رانندگی طولانیمدت ادامه دهند، با این تفکر که هر یک ساعت یک لیوان قهوه میخورند تا مسیر را طی کنند، چرا که منجر به خواب آلودگیهای گردیدید برای افراد میشود.»او درباره مصرف قهوه در سنین پایین می گوید:«قهوه به علت کافئین بالایی که دارد، برای بچههای زیر ۱۲ سال توصیه نمیشود. مصرف چای هم باید کمرنگ و فقط صبحها باگردید. اینکه بچههای ۹ یا ۱۰ ساله را به خوردن چای و قهوه عادت دهیم، بسیار اشتباه هست.»چای معروف ژاپنی همان چای سبز هستاز منوی کافههای لوکس تهران تا پستهای اینستاگرامی و ویدیوهای مجازی، ماچا نهتنها یک نوشیدنی، بلکه نمادی از سبک زندگی مدرن و سلامتمحور گردیده، اما در واقعیت چای ماچا همان چای سبز هست که در سایه رگردید داده گردیده هست.این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره تبلیغات بلاگرها از خواص این چای ژاپنی میگوید:«گیاه چای به شکل برگ هست، با چیدن برگها و فرآیندی که روی آن انجام میشود، انواع چای شکل میگیرد. اگر فرآوری کمتری در برگ چای انجام شود، تبدیل به چای سبز میشود. حالا کشور ژاپن چندین از این برگهای چای را در سایه و با نور کم کشت می کند و به همین دلیل رگردید کند و با بازدهی کمتری دارد. همین خصیصه سبب گردیده رنگ سبز خوشرنگی هم دارای بوده باگردید. با فرآیندی که روی این نوع برگ چای انجام میشود، پودر نرمی شکل می گیرد که حلال آب هست و ژاپنیها آن را «ماچا» مینامند و خواصش همان خواص چای سبز هست.»نوروزی با بیان اینکه این چای به خاطر کندی رگردیدی که دارد، گرانقیمت هست، میگوید:«۹۵ درصد چای که به عنوان ماچا در دسترس مهست، چای سبز خودمان هست که رنگ خوراکی به آن اضافه میکنند تا سبزتر و شبیه چای ماچا ژاپنی به نظر برسد. اما در مجموع ماچا به عنوان چای سبز برای سلامتی مفید هست و حتی میتوان همراه قهوه هم نوشید. اگر دیده می شود بلاگرها به یکباره به سمت نوعی از نوشیدنی سوق پیدا میکنند، حتماً نفع اقتصادی برایشان دارد، اما طرف دیگر ماجرا مردمی هستند که به دنبال مزههای جدید و تنوع غذایی میگردند و به نوعی میخواهند برای فراغ از مشکلات کار و دغدغههای روزمره، تجربه جدیدی در خوردن یا نوشیدن کسب کنند. هیچ ایرادی ندارد اما باید بدانند چای ماچا همان چای سبز هست.»نیز بخوانیدموج «ماچا» چگونه به ایران رسید؟/ فواید و مضرات/ نوشیدنی سبز محبوب حرام هست؟نقش حفاظتی چای و قهوه در برابر سرطانهابه این دلایل چای مفیدتر از قهوه هستعواقب مصرف قهوه و چای بعد از غذا
دیدگاهها