به گزارش پول و تجارت به نقل از مهر، خربزه شامل میوههای تابستانی شیرین و خوشعطر هست که در کنار طعم دلچسب، سرشار از ترکیبات مفید برای سلامت بدن هست. در طب سنتی، طبع خربزه گرم و تر دانسته خواهد گردید و مصرف آن برای بسیاری از مشکلات گوارشی، کلیوی و حتی تقویت عمومی بدن توصیه شده هست.
خربزه با دارا بودن ویتامینها، آب، فیبر و آنتیاکسیدانها، تأثیرات مثبتی بر روی بخشهای مختلف بدن دارد. مصرف روزانه یا منظم خربزه و در حد تعادل میتواند بخشی از نیازهای غذایی روزانه را بدون افزایش کالری اضافی برطرف کند.
بهبود عملکرد گوارشی
فیبر محلول و نامحلول موجود در خربزه، به تنظیم حرکات روده، افزایش حجم مدفوع و کاهش یبوست کمک انجام میدهد. نیز در افرادی که دچار سوءهاضمه یا نفخ هستند، مصرف متعادل خربزه میتواند به بهبود گوارش کمک کند، البته به شرطی که با فاصله زمانی از وعده اصلی مصرف شود. از خواص میوه پاپایا هم برای بهبود عملکرد گوارشی میتوانید بهره بگیرید.
آبرسانی قوی و طبیعی
با داشتن بیش از ۹۰ درصد آب، خربزه یک منبع آبرسان طبیعی برای بدن به ویژه در تابستان هست. افرادی که در معرض کمآبی یا گرمازدگی هستند، با مصرف خربزه میتوانند با سرعت الکترولیتها و آب از دسترفته را جبران کنند. برای جلوگیری کمآبی و گرمازدگی حتماً مطلب برای جلوگیری از گرمازدگی چه بخوریم را بخوانید.
تقویت سیستم ایمنی
مقدار بالای ویتامین C در خربزه، موجب افزایش تولید گلبولهای سفید خواهد گردید. این فرایند دفاع طبیعی بدن را در برابر ویروسها، باکتریها و عوامل بیماریزا تقویت انجام میدهد. نیز بتاکاروتن نیز با اثر آنتیاکسیدانی، سیستم ایمنی را پایدارتر نگه میدارد.
حفظ سلامت پوست
خربزه با دارا بودن ویتامین A و ترکیبات ضد التهاب، در بهبود بافت پوست، کاهش خشکی، کاهش آکنه و تسریع در ترمیم زخمها نقش دارد و مصرف آن برای کسانی که به دنبال شفافسازی پوست به شکل طبیعی هستند، توصیه خواهد گردید.
کاهش فشار خون
پتاسیم موجود در خربزه به تنظیم تعادل سدیم و کاهش فشار خون کمک انجام میدهد. این ویژگی به ویژه برای کسانی که رژیم کمنمک دارند یا داروهای کنترل فشار خون مصرف میکنند، اهمیت دارد.
سم زدایی کبد
کبد به عنوان یکی از ارگانهای اصلی سمزدایی در بدن، از میوههایی مثل خربزه که آب فراوان، فیبر و آنتیاکسیدان دارند بهره زیادی میبرد. اگر احساس میکنید دچار مشکل کبدی هستید، حتماً مطلب کبد چرب و روشهای تشخیص آن را بخوانید.
ویتامین C و بتاکاروتن از سلولهای کبدی در برابر استرس اکسیداتیو محافظت میکنند. نیز پتاسیم خربزه به تعادل مایعات در بدن کمک کرده و بار کبد را کاهش میدهد.
انواع خربزه در ایران
در ایران، چندین گونه خربزه با ویژگیهای متنوع پرورش داده خواهد گردید. تفاوتها در طعم، اندازه، میزان آب، عطر و رنگ گوشت باعث شده هر منطقه نوع خاصی را ترجیح دهد.
خربزه مشهدی یکی از معروفترین انواع خربزه در ایران هست که اندازه متوسط تا بزرگ، گوشت زرد پررنگ و بافتی نرم دارد. این نوع خربزه بسیار آبدار و شیرین هست و برای دفع سنگ کلیه توصیه خواهد گردید.
خربزه دستنبو نیز نوعی خربزه کوچک و بسیار معطر هست که معمولاً در نواحی گرم و خشک ایران مانند یزد و کرمان کشت خواهد گردید. بافت نرمتر و طعمی ملس دارد. خربزه دستنبو در طب سنتی برای رفع عطش کاربرد دارد.
خربزه سبز، پوستی سبز و ناصاف دارد و گوشت آن معمولاً زرد کمرنگ یا سفید مایل به زرد هست. این نوع خربزه بافت سفتتری نسبت به خربزه مشهدی دارد و ماندگاری بالاتری دارد.
خربزه شمام نوعی خربزه درشت با گوشت نارنجیرنگ و شیرین که شباهت زیادی به طالبی دارد، اما عطر آن کمتر هست. شمام بیشتر در استانهای شمالی و همدان دیده خواهد گردید.
خربزه لبنانی (طالبی ایرانی) این نوع خربزه که در بازار به نام طالبی هم شناخته خواهد گردید، بافتی نرمتر و طعمی شیرینتر دارد. پوست آن ناصاف و مشبک هست و در تهیه اسموتی، بستنی و سالاد میوه کاربرد زیادی دارد.
طبع خربزه در طب ایرانی
در طب ایرانی، خربزه دارای طبع گرم و تر شناخته خواهد گردید. این ویژگی، آن را به میوهای مناسب برای افراد با طبع سرد یا خشک تبدیل کرده هست، به ویژه در فصول گرم سال که بدن به رطوبت و انرژی بیشتر نیاز دارد.
گرمی خربزه باعث خواهد گردید که سیستم گوارش، انرژی بیشتری برای هضم غذا پیدا کند. این ویژگی به ویژه برای کسانی که دچار ضعف هضم، نفخ یا سردی معده هستند مفید هست، رطوبت موجود در خربزه رطوبت لازم برای اندامها را تأمین انجام میدهد و از خشکی مزاج، یبوست یا خشکی پوست جلوگیری انجام میدهد و به خاطر رطوبت بالا، خربزه برای افرادی که دچار گرمی و خشکی هستند، مانند افرادی با مزاج صفراوی، هم مفید هست، اما باید در مقدار مناسب مصرف شود؛ از طرف دیگر کسانی که طبع بسیار سرد و مرطوب دارند (مزاج بلغمی) باید در مصرف خربزه احتیاط کنند، چرا که ممکن هست موجب احساس سنگینی، نفخ یا سردی بیشتر در بدن شود.
بهترین زمان برای مصرف خربزه
خربزه با وجود کالری کمی که دارد به خوبی هضم خواهد گردید. حدود ۳۵ کیلوکالری در ۱۰۰ گرم خربزه وجود دارد. خربزه را نمیشود با معده خالی یا با غذای دیگر یا با میوه دیگر خورد زیرا باعث ایجاد گاز یا اسهال خواهد گردید.
بهترین گزینه این هست که یک ساعت بعد از غذا، خربزه بخورید. در صورت تشدید پانکراتیت حاد (التهاب لوزالمعده)، کوله سیستیت (التهاب کیسه صفرا و زخم معده) باید از خوردن خربزه اجتناب شود. از آنجا که خربزه به عنوان یک ملین ملایم عمل انجام میدهد، در صورت بروز هر گونه اختلال در کار رودهها نیازی به مصرف آن نیست.
دیدگاهها