چرا این پسته ها مغز ندارد؟!
کد خبر : ۸۰۸۷۲۷
|
تاریخ : ۱۴۰۴/۰۷/۱۷
-
زمان : ۰۷:۱۸
|
دسته بندی: اسلایدر

چرا این پسته ها مغز ندارد؟!

پول و تجارت:افزایش بی‌رویه دمای هوا در فصل گرده‌افشانی و اختلال در چرخه آبیاری، پسته‌های شهرستان مه ولات را از مغز تهی کرده‌اند و پسته کاران حالا با محصولی پوک و کم‌کیفیت روبه‌رو هستند.

به گزارش پول و تجارت، روزنامه خراسان نوشت: شهرستان مه‌ولات سال‌هاست که به‌عنوان قطب تولید پسته استان و حتی کشور شناخته خواهد گردید؛ اما متاسفانه خاموشی‌های مکرر چاه های کشاورزی که از حدود ۴ سال پیش به خاطر ناترازی برق آغاز شده، امسال با همراهی اقلیم نابسامان ضربه ای مهلک بر پیکره کشاورزی مه ولات وارد آورد.

افزایش بی‌رویه دمای هوا در فصل گرده‌افشانی و اختلال در چرخه آبیاری، پسته‌های این شهرستان را از مغز تهی کرده‌اند و پسته کاران حالا با محصولی پوک و کم‌کیفیت روبه‌رو هستند.

به گفته مدیرجهاد کشاورزی مه ولات، بر اساس نمونه برداری های انجام شده و اطلاعات به دست آمده از سطح باغ‎های شهرستان ، متوسط درصد پوکی در چندین ارقام پسته به ۳۸ درصد رسیده و درمجموع پیش بینی می شود امسال حدود ۱۵۰۰میلیارد تومان به باغ‎های پسته مه ولات خسارت وارد شده باشد.​​​​​​​

یکی از باغداران مه ولاتی در این باره بیان کرد: خاموشی‌چاه‌های کشاورزی و گرمای هوا از مهم‎ترین عوامل افزایش پوکی پسته هاست. فیض آبادی افزود: مدار آبیاری باید ۲۴روز باشد اما با اعمال خاموشی‌ها به ۳۲ تا ۳۶ روز افزایش یافته هست.

افزایش درصد پوکی پسته ها نسبت به پارسال

محمود پسندیده یکی دیگر از باغداران مه ولاتی که در زمینه فراوری محصولات نیز سابقه چندین ساله دارد، بیان کرد: به طور میانگین محصول پسته در سال های قبل تا ۲۵درصد پوکی داشته اما متاسفانه امسال درصد پوکی ها به بیش از ۵۰ درصد رسیده هست. علاوه بر آن افت کیفیت نیز از دیگر مشکلات محصول امسال هست.

یک فعال اقتصادی بازار پسته هم بیان کرد: متاسفانه سال آینده هم با کاهش شدید محصول مواجه خواهیم قرار دارای بود. تشدید گرما، بی نظمی در دوره های آبیاری به خاطر خاموشی ها، موجب شده رشد درختان با مشکل روبه‎رو شود و جوانه های زایشی پسته کمتر تشکیل شده یا تشکیل نشده هست. مشکل دیگری که پسته کاران دارند، این هست که قیمت پسته در بازار پایدار نیست چون تاثیر مستقیم از قیمت دلار دارد. تا وقتی که قیمت دلار تثبیت نشود، متأسفانه این اوضاع ادامه دارد. وی بیان کرد: بیشتر کشاورزان خرده مالک برای تامین هزینه های اولیه مجبور به فروش محصولات خود هستند، اما با فروش محصول خود در این بازار نابسامان، متحمل ضرر می شوند.

مدیر جهاد کشاورزی مه ولات هم در این باره بیان کرد: در پی گزارش‌های میدانی کارشناسان و بررسی‌های تخصصی انجام‌شده در سطح باغ‎های پسته شهرستان، افزایش قابل توجهی در درصد پوکی محصول پسته در سال زراعی جاری مشاهده شده هست. 

حسن باشی افزود: از این‌رو، بررسی دقیق دلایل بروز این وضعیت، تحلیل داده‌های اقلیمی و فیزیولوژیکی، به‌عنوان یک ضرورت در دستور کار کمیته فنی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قرار گرفت. بر همین اساس، جلسه‌ای با حضور اعضای کمیته فنی تخصصی پسته برگزار گردید و نتایج حاصل از پایش‌های اقلیمی، فیزیولوژیکی و باغی مورد تحلیل قرار گرفت.

بر اساس داده‌های دمایی ثبت شده در شهرستان ، میانگین دمای فروردین‌ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۳.۵ درجه سانتی‌گراد افزایش داشته هست. این افزایش دما در یکی از حساس‌ترین مراحل رشد و نمو پسته، یعنی دوره گل‎دهی و گرده‌افشانی، رخ داده و موجب بروز اختلالاتی در فرایند لقاح شده هست.

کاهش دوره گرده‌افشانی در باغ‎های پسته به دلیل افزایش دما

وی بیان کرد: به‌طور معمول، در شرایط اقلیمی نرمال، دوره گرده‌افشانی در باغ‎های پسته این شهرستان حدود ۲۴ روز به طول می‌انجامد. اما امسال به خاطر افزایش دمای زودهنگام، این دوره به ۱۲ روز کاهش یافته هست. این کاهش چشمگیر موجب اختلال در هماهنگی میان آزادسازی گرده از گل‌های نر و پذیرش مادگی در گل‌های ماده شده و بنابراین، بخش قابل‌توجهی از گل‌ها بدون لقاح باقی مانده‌اند. 

مدیر جهاد کشاورزی مه ولات خاطرنشان کرد: میوه‌هایی که بدون لقاح تشکیل می‌شوند، فاقد جنین بوده و در مراحل بعدی رشد، مغز تشکیل نمی‌دهند. این میوه‌ها در زمان برداشت به صورت پوک ظاهر می‌شوند و از نظر اقتصادی فاقد ارزش هستند. بررسی‌های فنی نشان می‌دهد که بخش عمده‌ای از پوکی مشاهده‌شده در محصول پسته امسال، ناشی از همین اختلال در گرده‌افشانی و تشکیل میوه‌های بدون جنین بوده هست. این موضوع به‌عنوان عامل اصلی در افزایش پوکی نسبت به سال‌های گذشته شناسایی و تأثیر آن از سایر عوامل اقلیمی بیشتر ارزیابی شده هست.

در کنار این عامل اصلی، گرمای شدید و طولانی در ماه‌های تیر و مرداد و تاثیر تنش های کم آبی ناشی از خاموشی چاه های کشاورزی و افزایش مدار آبیاری به خاطر ناترازی برق نیز به‌ عنوان عامل ثانویه در افزایش پوکی نقش داشته هست. 

بر اساس نمونه برداری های انجام شده و اطلاعات به دست آمده از سطح باغ‎های شهرستان ، متوسط درصد پوکی در رقم بادامی سفید، حدود ۳۸ درصد و اکبری حدود ۳۰ درصد بوده که نسبت به سال گذشته ۱۵درصد افزایش یافته که در مجموع خسارت واردشده به محصول باغ‎های پسته شهرستان در سال زراعی ۱۴۰۴- ۱۴۰۳ حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان پیش بینی می شود.

تبلیغات


اشتراک گذاری

دیدگاه‌ها


ارسال دیدگاه